lauantai 13. maaliskuuta 2010

Asenteesta



Varoitus: Seuraava teksti saattaa olla blogobakteerin (Irritatio blogistaniensis) saastuttama. Blogikirjoittajat ovat usein tietämättään bakteerin kantajia. Näkyvimpiä oireita ovat matala ärsyyntymiskynnys, puutteet asiayhteyksien hahmottamisessa ja omien ennakkoluulojen myöntämisessä, ryhtymisrajoitteisuus tiedonhankinnassa (poislukien Google ja Wikipedia) ja liiallinen luottamus omaan ainutlaatuisen kepeään mutta silti ah niin syväluotaavan sarkastiseen huumorintajuun.


Niin kauan kuin olen tiennyt, että on olemassa sellainen asia kuin nykyaika, minulla on ollut vaikeuksia pysyä siinä mukana. Tällä viikolla kävi taas niin, kun eräässä laulukilpailutyyppisessä televisio-ohjelmassa tuomari edellytti kilpailijoilta asennetta. Olen kuullut sanan kyllä musiikkiyhteyksissä ennenkin, mutta sen merkitys on jäänyt hämärän peittoon, eikä hyllyssäni olevista lukuisista musiikkisanakirjoista löytynyt kyseistä musii
kkitermiä.

Pikainen googlaus kertoi, että psykologiassa a. tarkoittaa johonkin sosiaalisesti merkitykselliseen kohteeseen liittyvää myönteistä tai kielteistä suhtautumistapaa. Laulukilpailun yhteydessä ei muistaakseni täsmennetty, pitikö kilpailijalla olla myönteinen vai kielteinen asenne, vain asenne. Hain sanan englanninkielisellä vastineella attitude, jolloin kävi ilmi, että sana voi tarkoittaa myös vihaista tai hullua henkistä tilaa, sekä poseerausta tai asentoa patsaan tai balettitanssijan ollessa kyseessä. Nämä englanninkieliset merkitykset ovatkin aika lähellä musiikkitermiä "asenne". Ehdotankin nyt, jos vaikka joku musiikkisanakirjan toimittaja sattuisi tätä lukemaan, pientä lisäystä tuleviin painoksiin:


Asenne (engl. attitude), ulkomusiikillinen keino esitystilanteessa, usein vihaisenoloinen poseeraus. Termiä käyttävillä musiikkialan toimijoilla on tyypillisesti 1) usko vihaisenoloisen poseerauksen tehokkuuteen musiikillisen substanssin ohuuden peittelemisessä tai 2) harhaluulo, jonka mukaan musiikillisella substanssilla olisi paljonkin yhteistä vihaisenoloisen poseeraamisen kanssa.


On se hienoa että monimutkainen ilmiö voidaan näin napakasti tiivistää yhteen sanaan. Monet minua askarruttavat aikamme ilmiöt ovat tosin vielä vailla omaa sanaa, vaikka Elimäen tarkoitus -kirjojen toimituskunta on ansiokkaasti näitä aukkoja paikkaillutkin. Seuraavaksi olisikin kiva tietä
ä, vaikkapa, onko olemassa jokin kätevä ilmaus kuvaamaan ihmistyyppiä, jolle Suomen Kuvalehden syntymäpäiväsivulla 30-vuotisilmoituksen julkaiseminen on ihan luonnollista toimintaa. Ehdotuksia, anyone?

2 kommenttia:

  1. Tekstille nyökytellen ja myös Ippe-palidromia diggaillen totean:

    Saatanan "asenne" sanana taas!

    VastaaPoista
  2. Ei toi oo asennetta.

    Asenne on sitä, ku ite määritellään, mikä on hyvä, välittämättä muiden mielipiteistä sen kummemmin. Myös itsevarmuutena tunnetaan. Joskus joku vihasennäkönen poseeraus voi näyttää siistiltä siksi, että se tyyppi on tehnyt siitä siistiä. Se on päättäny, että nyt teen näin ja vaikka se missä tahansa muussa tilanteessa tai kenen tahansa muun esittämänä saataisi näyttää hullunkuriselta, niin siinä se vaan toimii. Tyyppi on ite päättäny, että se toimii, koska hänellä on asennetta.

    VastaaPoista